Thursday, June 10, 2010

Mor ve Ötesi'nin Hatırlattığı


Mor ve Ötesi'nin yeni albümü “Masumiyetin Ziyan Olmaz” geçtiğimiz ay çıktı. Grubun son yıllarda sıkı hayranlarından aldığı “popüler oldular, gerçek kimliklerini kaybediyorlar” eleştirilerini yerle bir eden bir albüm olmuş bence. Onları tekrar kemik dinleyicileriyle birleştirebilir. Hemen hemen 11 şarkı için de Harun Tekin'in sesinden değilde, bir başkasından dinleseniz bile bu albümdeki şarkıların sözleri Mor ve Ötesi'ne ait dersiniz. Müzik altyapısı olarak da şimdiye kadarki en iyi albümleri olabilir. Özellikle ağza bir parmak bal çalar mahiyette olan ve tadı damakta kalan gitar soloları müthiş.

Albüm kapağındaki soğanımsıya, birçoklarına beklenmedik gelen ama benim mesajı aldığım kliplerine ya da Vogue'a verdikleri pozlara falan da değinmeden esas noktaya gelelim.

Albümün 5 numaralı şarkısı Festus'u, son günlerde yaşanan güncel olaylarla ilişkilendirerek dinlemekte fayda var. Yaklaşık 3 yıl önce Beyoğlu Emniyeti'nde bir polisin silahından çıkan kurşunla öldürülen Nijerya vatandaşı Festus Okey'in anısına yazılmış. Vurucu bir şarkı olduğunu söylemeye gerek yoktur sanırım.

Önce sizi buraya alalım.

Sonra da diyelim ki: Yurttaşlarımızı başka bir devletin güvenlik güçleri öldürünce -haklı olarak- yaygarayı basıyoruz. Peki bizim güvenlik güçlerimiz sütten çıkmış ak kaşık mı acaba? Belki de Nijerya dünyanın yükselen yıldızı ya da bölgesel güç olmadığındandır.

İnsaniyetten bahseden hükümet, eğer tavrında samimi ve inandırıcı olsaydı bu ülkenin İçişleri Bakanı hala görevinin başında olmazdı.

Gerçi samimi olsalar ülkede bakan kalmazdı ya, politika böyle menem bir şey işte...

No comments:

Post a Comment